Ogarnąłem, ale nie wiem czy moje rozumowanie jest OK. Chętnie wysłucham wszelkich uwag.
Posłużmy się analogią kranu.
Mamy odkręconą zimną wodę, temperaturę regulujemy ciepłą.
Idle reference table to teoretyczne położenie kurka (np. godzina 3 na tarczy zegara) przy której temperatura wody jest OK.
Wokół tej pozycji odbywa się regulacja.
Krokowiec zaczyna pracować dopiero jak uruchomi się regulację.
Zaczynamy od parametrów Control P, Feedback +/- (ja dałem 4, 1, 1)
Dopiero teraz sterownik pobiera sobie wartość z Idle reference table (czyli bierze: godzina 3 na kurku ciepłej wody) i zaczyna kręcić kurkiem (przestawiać krokowca) o Feedback +/- ( to są limitery np. może obracać o 15 minut na plus i minus wokół godziny 3).
I teraz majstrowanie przy Idle reference table zaczyna działać.
Wartość parametru P reguluje nerwowość sterownika > duży = ADHD. Dajemy mu duże limitery, duże P > zaczyna kręcić nerwowo, raz leci wrzątek raz zimna woda ...
Jak już kurek (krokowiec) pracuje sobie wokół dobrej wartości Idle reference table (kroczek lub dwa do przodu, kroczek lub dwa do tyłu ... woda raz cieplejsza, raz zimniejsza ale generalnie OK) możemy przejść do Control I, Integral limit +/-.
Te parametry służą do przestawienia pozycji wyjściowej kurka ( Integral limit +/- to limitery ograniczające jak daleko od wartości wyjściowej można się odsunąć).
Obrazowo: Idle reference table mamy na godzinie 3 > Control I, Integral limit +/- przestawiają kurek na 3.15 i wokół tej wartości odbywa się regulacja.
Control D zerujemy - to jest parametr jasnowidzenia. Regulator przewiduje, że zaraz będzie błąd, który po chwili prawdopodobnie zniknie, więc czyni kurek "gumowatym" > trudniej go przestawiać ...
Jak już zacznie to działać musimy testowo zasadzić regulatorowi kopa - włączamy długie światła (obciążamy silnik alternatorem).
Jeżeli po jakichś sekundach silnik wróci na prawidłowe obroty to znaczy, że jest ustawiony OK.
Na deser można jeszcze uruchomić "Ignition correction vs. Idle target RPM error". (Dotychczas ustawialiśmy wolne obroty powietrzem (krokowiec) teraz uruchamiamy regulację zapłonem).
Dla porządku:
- im zapłon bliżej GMP tym mniejsza energia wybuchu w cylindrze (zaraz otwierają się zawory i to co dobre idzie w rurę wydechową) = obroty spadają
- im zapłon dalej od GMP tym większa energia = obroty rosną (ale to oddalenie ma swoje granice związane ze zjawiskiem spalania stukowego)
Ustawiamy sobie teraz taką sytuacje:
- jeżeli obroty są za wysokie o np. 100 RPM przybliżamy punkt zapłonu do GMP, energia wybuchu maleje ...
- jeżeli obroty są za niskie o np. 100 RPM oddalamy punkt zapłonu od GMP, energia rośnie ...
Tutaj uwaga: wracając do analogii kranu, krokowiec to regulacja ciepłą wodą, zapłon to regulacja zimną.
Jak zaczniemy jednocześnie kręcić oboma kurkami, nie będziemy wiedzieli co i jak wpływa na temperaturę wody.